1951. január 30.-án született

70 éve 1951. január 30.-án született Phil Collins (London (Hounslow 1951. január 30. –) hétszeres Grammy-díjas, Oscar- és Golden Globe-díjas angol dobos, énekes, dalszerző, színész.

"Munkabírásánál csupán a sokoldalúsága volt nagyobb"

KORAI ÉVEK.

Szüleitől a Philip David Charles nevet kapta. Az iskolában kezdett érdeklődni a zenélés iránt, dobolt a „The Real Thing” nevű iskolai zenekarban. Collins 1964-ben feltűnt a The Beatles "Egy nehéz nap éjszakája" című filmjében, mint nyakkendős rajongó, 1965-ben pedig a West Enden az "Oliver" című musicalben Dörzsölt szerepét kapta meg. Néha fellépett a Freehold és a Flaming Youth nevű együttessel is. Ez utóbbinak megjelent egy lemeze is, amely kedvező kritikákat kapott, ám a zenekar nemsokára feloszlott.

GENESIS-KORSZAK.

1967-ben Collins a Melody Maker című lapban felfigyelt egy hirdetésre, amelyben a Genesis együttes dobost keresett. Jelentkezett, a meghallgatás sikerrel járt. A dobolás mellett esetenként énekelt is, ám dalszerzéssel ekkor még nem próbálkozott. Session-szerepet is vállalt, például Tommy Bolin 1975-ös Teaser című albumán is dobol.

1975-től, amikor Peter Gabriel kivált az együttesből, s rengeteg jelentkezőt hallgattak meg, s végül a rajongókat és a kritikusokat egyaránt meglepte a bejelentés: Gabriel utóda Phil Collins lett, s így. a dobolás mellett énekesként is folytatta. Ekkor már nős volt, két fia született, de házassága nem tartott sokáig. A Genesis vele egyre poposabb irányba fordult, ami hamar szakításhoz vezetett Steve Hackett gitárossal is. Ekkor Phil, Tony Banks és Mike Rutherford mellé két session-zenészt vettek maguk mellé: Chester Thompson dobost, aki többek közt Frank Zappa és a Weather Report dobosa is volt, és az amerikai Daryl Stuermer gitárost. Olyan kitűnő albumok fémjelezték ezt a Genesis korszakot, mit a kitűnő Trick of The Tail, vagy a Wind And Wuthering és a párizsi koncertjükről készült Second Out dupla LP. Velük néhány éven belül a szélesebb nagyközönséghez is eljutottak egyre könnyedebb, fülbemászóbb zenéikkel.

Amikor Steve Hackett távozott ismét lábra kaptak a zenekar végét jósló híresztelések, azonban az új, And Then Were Three... album az együttes legkelendőbb lemeze lett és egy brit Top 10 slágert is hozott a Follow Me Follow You-t. Eközben a 70-es évek végén a Genesis bölcsen szünetet tartott; míg Collins tagja lett a Brand X nevű fúziós-jazz formációnak is.

VILÁGHÍR.

Collins válása után 1981-ben kiadta első szólólemezét, a Face Value-t, amely hangos sikert aratott, szólóénekesként ugyanolyan ismertté téve őt magát, mint a Genesis. Ezt követte a Hello, I Must Be Going korong amely az örökzöld You Can't Hurry Love dalával listaelső 1982-ben, majd jött a No Jacket Required 85-ös szólóalbuma

Közben dolgozott a Genesissel is, s az eredmény az Invisible Touch, több slágerrel. Ettől kezdve a szóló- és Genesis-turnék váltakoztak egészen 1996-ig. Ekkorra már második feleségétől is elvált, és halláskárosodása miatt az orvosok eltanácsolták a turnézástól. Ezután létrehozta Henry Mancini karnaggyal közösen a Phil Collins Big Bandet, mellyel hangulatos dzsesszkoncerteket adtak Amerikában, Angliában és Franciaországban.1991 ben jelentkeztek újra a saját stúdiójukban felvett We Can't Dance című LP-vel.

Ekkoriban kezdett komolyabban filmzenéket írni (már 1986-tól írt számokat filmekhez, de nem teljes soundtracket). 1999-ben a Tarzan című film You'll be in my heart betétdaláért megkapta az Oscar-díjat. Hosszú szünet után 2002-ben jelent meg új lemeze Testify címmel. Ekkor már érlelődött benne egy „búcsúturné” gondolata.RÖVID

VISSZATÉRÉS.

2004-ben jött el a pillanat, amikor Zürichben újra beült a dobok mögé, ezzel elkezdődött a majd másfél évig húzódó Első végső búcsúturné. Ennek keretében járt először Magyarországon, 2005. november 26-án lépett fel a Papp László Sportarénában. 2007-ben elvált harmadik feleségétől is, és súlyos gerincbetegsége és műtétje miatt le kellett mondania a dobolásról. 2008-ban visszavonult. Jelenleg Svájcban él - számos egészségügyi problémával küszködve.

EGYÉB SZEREPVÁLLALÁSAI.

Collins megpróbálkozott a filmezéssel is. 1988-ban eljátszotta a Buster című film főszerepét, a vonatrablót, a Hookban Good felügyelőt alakította, szerepelt még az És a zenekar tovább játszik és a Szigorúan piszkos ügynök című filmekben. Ezenkívül volt televíziós műsorvezető is. A Grand Theft Auto sorozat „Vice City Stories” játékban is szerepet kap, ennek köszönhetően láthatunk egy virtuális koncertet Phil Collinstól az In the Air Tonighttal. Ami Collinst illeti, boldog embernek tartja magát, saját bevallása szerint nem énekes, aki egy kicsit dobol, hanem dobos, aki egy kicsit énekel. Ám azt nem rosszul: több Grammy-díj tanúskodik erről. Persze nem mindenki kedveli őt, például a South Park alkotói némileg megorroltak rá, mert a Tarzannal elhalászta előlük az Oscart, ezért „bosszúból” többször szerepeltették a rajzfilm sorozatban.

Phil Collinsnak súlyosbodó betegsége mellett komoly magánéleti problémákkal is meg kell küzdenie, A legendás zenészről 2007 óta tudható, hogy komoly hátproblémákkal küzd, amivel többször is műtötték, illetve betegsége következtében nagy szerelmével, a dobolással is végleg fel kellett hagynia. Az elmúlt években jellemzően már bottal járt, a koncertezésről azonban nem mondott le, a színpadon viszont általában ülve énekelt. A dobok mögött tavalyi szólóturnéján 19 éves fia, Nicholas helyettesítette és a tervek szerint ő játszik majd a hangszeren a Genesis-koncerteken is. Collins betegsége az elmúlt hónapokban sajnos tovább súlyosbodott, erről árulkodik az is, hogy immár nem csupán botra, de kerekesszékre is szüksége van. A visszatérő turné próbáira érkezve több alkalommal is készültek róla olyan lesifotók, melyeken látható, hogy a járművéből egy kerekesszékbe segítik. A zenész fénykorában sikert sikerre halmozott, majd a 2000-es évek végén őt is utolérte hírnév átka: alkohol és drogproblémái lettek és felesége is elhagyta káros szokásai miatt. Kiderült, hogy idegrendszeri betegsége mellett cukorbetegséggel is küzd, emiatt pedig nem ülhetett be többé a dobok mögé. A mára számos démonával megküzdő énekes magánélete rendezettebb lett, ám egészségügyi állapota továbbra sem javult.