A görög istenek nagyszerű hanggal áldották meg

 

6 ÉVE HUNYT EL DEMIS ROUSSOS EGYIPTOMI SZÜLETÉSŰ, A GÖRÖG APHRODITE'S CHILD ÉNEKESE.

"A görög istenek nagyszerű hanggal áldották meg."

Artemios "Demis" Roussos görög énekes, aki több, mint 60 millió albumot adott el világszerte, 1946. június 15-én született az egyiptomi Alexandriában és 2015. január 25-én hunyt el Athénban , ahol egy meg nem nevezett betegség miatt kezelték.

Alexandriában született és nevelkedett, görög édesapja, a mérnök George Roussos és az olasz-egyiptomi édesanyja, Nelly Mazloum gyermekeként. 17 évesen Roussos a The Idols, majd a We Five énekese lett, ekkor találkozott Evangelos Papathanassiou Vangelis és Loukas Sideras zenészekkel, akikkel 1967-ben megalapította az Aphrodite's Child nevű progresszív rockbandát. Hamar népszerűek lettek Görögországban, majd Európa több országában és három sikeres albumot készítettek 1971-ig.

Miután az Aphrodite's Child feloszlott, Roussos szólókarrierbe kezdett, időnként azonban együtt dolgozott Vangelis-szel. Olyan sikerdalok születtek munkájuk gyümölcseként, mint a "Race To The End" amely az Oscar-díjas Chariots of Fire (Tűzszerekek) betétdalaként lett híres. Első nagylemeze, a "We Shall Dance" után a hetvenes és nyolcvanas években szinte minden évben készített egy albumot, nemcsak angol, hanem német és spanyol, sőt japán nyelven is, majd európai turnéra indult.

Olyan slágerek fűződnek a nevéhez, mint a "Forever And Ever", "My Friend The Wind", "My Reason", "Velvet Mornings", "Goodbye My Love, Goodbye", "Because", "Someday Somewhere", vagy a "Lovely Lady Of Arcadia". 1975-ben az őt addig hűvösen fogadó Nagy-Britanniát is meghódította. 1977-ben fellépett a Basil Brush Show-ban, előtte pedig Nana Mouskouri műsorában szerepelt és elénekelte a "Happy To Be On An Island In The Sun"-t.1980-ban feldolgozta a "Lost In Love" című dalt és duettben énekelte el Florence Warnerrel.

Az európai és latin-amerikai sikerek mellett azonban problémái is akadtak. Mindig is sok gondot okozott neki a súlya és 1980 júniusában már 147 kilót nyomott. Ekkor diétába kezdett és tíz hónap alatt ötven kilótól szabadult meg. Simán megevett egy egész grillcsirkét salátával és gyümölcsökkel, s ezzel máig ő a női életmód-magazinok egyik legnépszerűbb témája. 1982-ben társszerzőként működött közre az A Question Of Weight című könyv elkészítésében amelyben őszintén beszámolt a falánkság elleni küzdelmeiről, s a későbbi depressziós időszakáról melyben évekig szenvedett.

1989-ben elkészítette a "Young Love" című dalt, amelyet a német énekes-dalszövegíróval, Drafi Deutscher-rel adott elő. A kislemez Németországban jelent meg és a második helyre került az ottani slágerlistán. A kilencvenes évektől kezdve már kevesebbet dolgozott, albumai ritkábban jelentek meg, új stílusokkal kísérletezett, de a népszerűsége töretlen maradt és gyakran koncertezett Európában, valamint az Egyesült Arab Emírátusokban. Időnként görög templomokban lépett fel.

Utolsó albuma, "Demis" címmel 2009 májusában jelent meg. 2015. január 25. reggelén hunyt el az Athénban azonban a halálhírét csak másnap tudatta a világgal barátja, az újságíró Nikos Aliagas. Dalai nagyszerű hangterjedelme miatt is egyediek és jól kidolgozottak voltak.

Munkájában igen precíz művészként ismerték, aki képes volt 20-25-szőr is újraénekelni egy dalt, ha nem volt elégedett annak tökéletes színvonalával. Sokan ma is inkább az Aphrodite's Child együttesben nyújtott progresszivitását tartották maradandó erényének, s az ott nyújtott teljesítményét értékelte a szakma is kiemelkedőnek, s egyéni hangvételű stílusát is ott tudta ragyogóan, minden korlátozás nélkül érvényesíteni. A "666" című dupla albuma, mely a Jelenések Könyvét dolgozta fel, ma is maradandó példakép a progresszív muzsika számára.