Agresszív glitter-rock zenekar volt

 

1966-BAN ALAKULT, AGRESSZÍV GLITTER-ROCKOT JÁTSZÓ ZENEKAR VOLT A BRIT SLADE EGYÜTTES.

"A helyesírási hibáktól hemzsegő dalcímek tinédzser prolihősöket sugalltak"

A Slade azokban az időkben alakult, amikor a modok utálták a rockereket, s a szkinhedek össze-össze csaptak a loboncos hippikkel. A Slade a szkinhedekhez tartozott, legalábbis ami a kezdeti éveket illeti, illeti, ugyanis induláskor tök kopaszok voltak. Az egykori hajgyűlölők zenekara a hatvanas években 'N Betweens néven indultak, majd nevüket Ambrose Slade-re változtatva a londoni Bond Streeten lévő Rasputin Clubban sokadrangú klubzenekarok egyikeként működött, mígnem Jimi Hendrix menedzsere, az Animals együttes egykori basszusgitárosa Chas Chandler, az egyik londoni fellépésük alkalmával fel nem fedezte őket. Ettől kezdve pályájuk meredeken ívelt fölfelé. Pár év leforgása alatt a Slade fogalommá vált, s egy ízben az Év Zenekara címet is elhódította. Első sikeres kislemezük egy feldolgozás volt, ám Noddy Holder, Dave Hill, Jimmy Lea és Don Powell zenekara hamar beletanult a dalírásba és ennek köszönhetően alig több mint két éven belül több szerzeményük vezette a brit slágerlistát: Luk Wot You Dun, Coz I luv You, Take Me Bak 'Ome, Mamma Weer All Crazee Now, Goodbye T'Jane, Cum On Feel The Noize, Skweeze Me, Pleeze Me, Far Far Away, Merry Xmas Everybody.

1970-ben jelenik meg első, ma már klasszikusnak számító albumuk, a Play It Loud, amely már mindent tartalmaz az igazi Slade zenéjéből. Az igazi szenzációt azonban az élő fellépések jelentették. Fantasztikus kosztümök, óriási show és mindehhez társult Noddy Holder remek hangja és frontemberi magatartása. Éppen ezért a 72-ben megjelent Slade Alive koncertlemez egyike az együttes legjobb albumainak. 1973-ban a zenekar egy kis kényszerpihenőt tart, ugyanis Don Powell dobos ittas vezetés közben karambolozott és a mellette ülő lány meghalt a balesetben. A néhány hónapos börtönbüntetés után újabb album és egy hatalmas amerikai turné, zsúfolt házak előtt. 1974-ben a Flame című film forgatásával van elfoglalva az együttes, majd ennek zenei anyagát megjelentetik lemezen is.

Az évtized közepétől kezdve, a punk és az új hullám előretörésével a Slade iránti érdeklődés csökken, de a nyolcvanas évek elején helyzetük ismét jobbra fordul, amint a hard és a heavy ismét az érdeklődés középpontjába kerül. A két évtizedre visszatekintő zenekar ekkor élte reneszánszát. Az 1982-es Slade On Stage és a '83-as The Amazing Kamikaze Syndrome című nagylemezeik igen keresettek és ott szerepelnek a toplisták élvonalában. A My Oh My című daluk No. 2. helyre tornázza fel magát Angliában és Amerikában is.

A nyolcvanas évek végétől kevesebbet lehet hallani róluk bár a You Boyze Make Big Noize LP és Chris Montez Let's Dance című felvételére még összejön a csapat, majd szólófeladatokba fogtak. Noddy Holder különösen sikeres lett a rangos Észak-Angliai rádióállomás, a Radio Piccadilly műsorvezetőjeként. Háromévi szünet után újjáalakult a zenekar a Radio Wall Of Sound kislemez erejéig, mely brit sláger lett, s nyomában egy újabb LP és egy új slágerválogatást tartalmazó lemez is készült 1991-ben Wall Of Hits címmel, rajta az együttes 20 évvel ezelőtti, első listavezető száma, a Coz I Luv You.

A Slade mára már csak legenda, bár hivatalosan soha nem bomlott fel a zenekar. Számaik ma is ugyanolyan frissek és erőteljesek, mint fénykorukban, az 1972-75 közötti években.