1967-ben alakult angol rock együttes

 

A THE GUN 1967-BEN ALAKULT ANGOL HARD ROCK EGYÜTTES VOLT.

"Ebben az időben igen sok dal szólt a tűzről és az ördögökről."

Az együttest a Gurvitz testvérek, a gitáros Adrian (1949) és a basszusos Paul Gurvitz (1944) alapították és számos alkalmi dobossal hozta össze a sors őket. Első zenekaruk a The Knack volt, amely nem sok sikert ért el, de részt vett Gene Vincent turnéján, mint előzenekar. 1967-ben alakították meg a Gun együttest Louis Farell (1946) dobossal és ekkor már felléptek a londoni UFO klubban és a Roundhouseban, ahol a Pink Floyd, a Move és a Tomorrow nevű együttesek is muzsikáltak. Adrian Gurvitz ekkor 17 éves volt és a zene, a gitározás volt a mindene.

A Gun együttes rengeteget gyakorolt és 1968 végére megszületett a csapat saját nevét viselő album, s rajta a fergeteges "Race With The Devil" című szám, amely Angliában a slágerlista No.8. helyéig kúszott fel, s még Ausztráliában is elért a 35. helyre. a szám riffjét még Jimi Hendrix is kölcsönvette a Machinne Gun című számjához, melyet az Isle of Wight fesztiválon adott elő 1970-ben, de felhasználta a Status Quo is a Forty Five Hundred Times című dalban. Számos zenekar tűzte műsorára a Race With The Devil átdolgozását, többek között a Judas Priest a Sin After Sin albumán, a Black Oak Arkansas a Race With The Devil című albumon, valamint a Girlschool a Demolition című nagylemezén. Különös és korai kísérlet volt a hard rock és a szimfonikusok kombinálása, ami azonban ekkor még nem jött össze a csapatnak. 1969-ben kiadták második nagylemezüket Gunsight címmel, majd feloszlott az együttes. Érdekesség, hogy a csapat mindkét lemezének bizarr borítóját a híres rajzoló Roger Dean készítette el.

1970-ben Adrian Gurvitz szóló munkába kezdett Buddy Miles amerikai dobossal és Brian Parrish (ex Badger) gitáros énekessel, s számaik egészen George Martin producerig jutottak, de lemezt nem sikerült összehozniuk. A testvérpár 1974-ben megalapította a Three Man Army nevű rockcsapatot, amely 1976-ig működött és három igen sikeres albumot adott ki, melyek közül a Third Of a Lifetime jutott a legmagasabbra, mivel bekerült a Top. 40.-be. A zenekarban a Gurvitz testvérek mellett Mike Kellie a korábbi Spooky Tooth dobos és Buddy Miles felváltva dobolt, de néhány számban Carmine Appiece, a Vanilla Fudge dobosa is közreműködött. Érdekesség, hogy a lemezen a két Gurvitz testvér neve Curtisként szerepelt, mert az angolok nem tudták jól kiejteni a Gurvitz nevet (!).

1976 végén Ginger Baker a Cream dobosa csatlakozott a Gurvitz fivérekhez és megalakították a Baker Gurvitz Army nevű csapatot, amely három lemezt készített, a Baker Gurvitz Army, az Elysian Encounter és a Hearts on Fire volt albumaik címe. Szinte ugyanebben az időben a Gurvitz testvérek két lemezt adtak ki Graeme Edge, a Moody Blues dobosának közreműködésével is.

Paul Gurvitz napjainkban is aktív és testvérével Adriannal időnként turnéznak, mint Paul Gurvitz & The New Army néven, míg Adrian Gurvitz szólómunkákat készít és számtalan együttes producereként dolgozik napjainkban is.