"A sasok mindig szabadnak születnek"

 

Az EAGLES 1971-ben alakult amerikai együttes volt.

"A sasok mindig szabadnak születnek"

Glenn Frey és Don Henley Linda Ronstadt kísérőzenekarában találkoztak. Randy Meisner (ex Poco) és Bernie Leadon (ex Flying Burrito Brothers) bevonása után négyesben repültek Londonba, hogy az Asylumnál felvegyék az első nagylemezüket. Ők voltak az Eagles alapítói, s az említett The Eagles című nagylemez és a róla kimásolt "Take It Easy" című kislemez - mely Frey és a szintén Asylumos Jackson Browne szerzeménye volt - nagy sikert hozott. A Desperado című 1973-ban megjelent lemezük megszilárdította a sikert és az Eagles "laza kaliforniai törvényenkívüliek" arculatát. Ekkorra már keresett koncertművészek lettek és esetenként előfordult, hogy nagy létszámú kíséret is csatlakozott hozzájuk.

A harmadik, On The Border című LP-nél segédkezett Don Felder gitáros is, aki ezután szintén az együttes tagja lett. A sasok egyre magasabbra hágtak, s a brit piacra a "One Of These Nights" című dallal törtek be 1975-ben. Ugyanebben az évben lett USA listavezető a "Best of My Love" című kislemezük. A 70-es évek közepén már sikert sikerre halmozó, nemzetközi hírű óriássá vált az Eagles. Az arany- és platinalemez hegyek és a díjesők közepette egyetlen gondjuk a lemez- és koncertigények kielégítése volt. Bernie Leadon gitáros, nem is bírta a terheket és kilépett az együttesből és csendes szólókarrierbe kezdett.

Meglepetésre Joe Walsh váltotta fel, aki előtte a James Gangben, majd szólóban gitározott. Walsh játéka csípős ízt adott a zenekar harmóniáihoz, s gitárjátéka és szerzeményei megtorpedózták az eddigi "laza kaliforniai" hangzást. A Hotel California LP-jük megjelenése után Randy Meisner is a szólókarriert választotta, s helyére Timothy B. Schmidt a Poco együttes másik oszlopa jött. Az évtized végére csatlakozott a régi barát, a billentyűs Joe Vitale és az Eagles az USA egyik legsikeresebb lemezkészítője lett. Megalakulásuk óta szerte a világon mintegy 40 millió lemezt adtak el, s a Hotel Californiából a megjelenése évében közel 10 millió darab fogyott, s ezt követte az Eagles Greatest Hits mintegy 7 millió eladott lemezzel. Koncertjeikre valamennyi jegy elkelt.

A fárasztó koncertek és lemezfelvételek után 1982-re az Eagles gyakorlatilag megszűnt, Glenn Frey és Don Henley is szólólemezeivel ért el sikereket, különösen Henley 1983-as Dirty Laundryja lett nagy sláger. míg az együttes rajongói a Greatest Hits Volume II. LP-vel vigasztalódhattak. A tagok különválása már ekkor olyan szinten tartott, hogy a zenekar valószínűleg már nem áll össze többé. Bár a kényelmes és jól elfogadható "felnőttközpontú rock" jeles képviselőjeként az Eagles figyelemre méltóan következetes munkássága megmutatta, hogy ez a fajta zene is lehet igen igényes mivel a nagyszerű szólókra és harmóniákra alapozott. Az együttes magas szintű hangszeres tudással és tökéletes összhatással kombinálta a határozott és kimagasló szerzői tehetséget és nagyszerű dalaik maradandó élményt nyújtottak és nyújtanak a mai hallgatóknak is.